Tot un segle de tradició i treball, produint oli d’oliva verge extra de qualitat

Els orígens de la nostra Cooperativa Agrícola

La nostra Cooperativa Agrícola es va inaugurar el 17 d’agost de 1919 amb el nom de Sindicat Agrícola. El nombre total dels primers socis fundadors va ser de 112. Els primers anys, a manca de corrent elèctric, es va instal•lar una dinamo que funcionava amb carbó.

En aquells anys tota la feina es feia de forma manual, i el llegat dels nostres avis també es pot comprovar en les eines que utilitzaven i que encara avui guardem amb molta estima i mostrem amb l’orgull que es mereix. Si visiteu la nostra cooperativa podreu veure encara avui algunes de les eines que s’utilitzaven fa 100 anys.

Si ens visiteu també podreu comprovar amb els vostres ulls els trulls centenaris que els nostres avis utilitzaven per a guardar l’oli, i que nosaltres també utilitzem i confereixen al nostre oli verge extra arbequina unes condicions úniques i exclusives de conservació, garantint el manteniment de les propietats naturals i sabors fins arribar a la vostra taula.

Durant la campanya de l’oliva en la dècada dels ’50, encara tenim les eines!
L’antic molí de moles de pedra, tota una innovació a la seva època!

L’estraperlo del nostre Oli en l’època de la postguerra

Corrien les dècades del anys 40 i 50, en la postguerra civil espanyola, i després de la sangria i esgotament que va causar el conflicte armat a les nostres terres, quan la vida als pobles era més dura. Encara duraven els estralls de la guerra, i les sequeres i la misèria passaven factura a la població del país, i també a la població de La Palma d’Ebre. En aquest context l’estraperlo es va generalitzar i tothom que podia mirava de fer picaresca amb els seus fruïts, per garantir la subsistència de la família i els amics.

La Palma d’Ebre no va ser menys. En aquella època el nostre oli d’oliva verge extra era tant o més preuat que ara, i els impostos s’enduen una bona part de la nostra producció. Amb el mateix esperit inconformista que sempre ens ha caracteritzat, els nostres pares, varen decidir que per a garantir la subsistència de la població local calia fer estraperlo, i així va ser.

A la mateixa cava on actualment tenim els trulls i guardem el nostre preuat oli, en aquells temps es va construir una sala paral•lela amagada per un doble fons que amagava un trull tant gran com els trulls oficials i que , comunicava amb l’exterior per un petit forat, ben dissimulat i suficient per a allargar una mànega que ens permetia extreure l’oli per a les nostres cases a la foscor de la nit.

Si visiteu la nostra cooperativa podreu comprovar amb els vostres ulls que la mateixa cava , els mateixos trulls i el doble fons encara existeixen, i així serà en honor i homenatge als nostres pares i mares que tant van lluitar per nosaltres.

Innovació i qualitat, la nostra aposta de futur

Amb el pas dels anys han anat evolucionant les tècniques en l’elaboració de l’oli, principal producte en l’economia local: primer es modificaren les moles i els sistemes de preparar la pasta; després, la instal•lació dels “rodets italians”, la màquina centrífuga, … L’any 1974 es canviaren les moles i rodets de pedra i s’estrenà una nova màquina: premses hidràuliques amb la caixa de bombes, el dipòsit al cos central, cargols “sense fi”, formador de càrrega i ascensor.

També es canviaren les piques de rajoles ceràmiques, per unes altres d’acer inoxidable amb comunicació per la part baixa a fi de donar més bons resultats en l’aclariment de l’oli. Va ser a l’any 1993 que s’implantà el sistema d’extracció contínua per centrifugació. Actualment es disposa de dues línies d’extracció continua amb funcionament a dues fases amb capacitat per molturar 100.000 Kg d’olives cada dia, juntament amb un equipament de recepció i una envasadora en la que s’envasa i comercialitza una part de l’oli que és produeix.

L’Agrícola i Secció de Crèdit la Palma SCCL té en l’actualitat 102 socis actius que produeixen una mitjana anual de 400.000 Kg ol