Tot un segle de tradició i treball, produint oli d’oliva verge extra de qualitat

Els orígens de la nostra Cooperativa Agrícola

La nostra Cooperativa Agrícola es va inaugurar el 17 de agost de 1919 amb el nom de Sindicat Agrícola. El nombre total dels primers socis fundadors va ser de cent dotze. Els primers anys, a falta de corrent elèctric es va instal·lar una dinamo que funcionava amb carbó.

En aquells anys tot el treball es feia de forma manual, i el llegat dels nostres avis també es pot comprovar a les eines que utilitzaven i que encara avui guardem amb molta estima i mostrem amb l’orgull que es mereix. Si visiteu la nostra cooperativa podreu veure encara avui algunes de les eines que es feien servir fa 100 anys.

Si ens visita també podrà comprovar amb els seus propis ulls les tafones centenaris que els nostres avis feien servir per guardar l’oli, i que nosaltres també utilitzem i confereixen al nostre oli verge extra arbequina unes condicions úniques i exclusives de conservació, garantint el manteniment de les propietats naturals i sabors fins a arribar a taula.

Durant la campanya de l’oliva a la dècada dels ’50, encara que tenim les eines!
Els rodets italians, tota una innovació a la seva època!

L’estraperlo del nostre Oli a l’època de la postguerra

Corrien les dècades dels anys 40 i 50, a la postguerra civil espanyola, i després de la sangría i esgotament que va causar el conflicte armat en les nostres terres, quan la vida en els pobles era més dura. Encara duraven els estralls de la guerra, les seques i la misèria passaven factura a la població del país, i també a la població de La Palma d’Ebre. En aquest context l’ estraperlo es va generalitzar i tot el món que podia intentava fer picaresca amb els seus fruits, per garantir la subsistència de la família i els amics.
La Palma d’Ebre no va ser menys. En aquella època el nostre oli d’oliva verge extra era tant o més preuat que ara, i els impostos es portaven una bona part de la nostra producció. Amb l’esperit inconformista que sempre ens ha caracteritzat, els nostres pares, van decidir que per garantir la subsistència de la població local havia de fer estraperlo, i així va ser.

En la mateixa cava on actualment tenim les almàssares i guardem el nostre preuat oli, en aquells temps es va construir una sala paral·lela amagada per un fons doble que amagava una almàssara tan gran com les almàssares oficials i que, comunicava amb l’exterior per un petit forat, ben dissimulat i suficient per allargar una manguera que ens permetia extreure l’oli per les nostres cases en la foscor de la nit.

Si visiteu la nostra cooperativa podreu comprovar amb els vostres ulls que la mateixa cava, les mateixes almàssares i el fons doble encara existeixen, i així serà en honor i homenatge als nostres pares i mares que tant van lluitar per nosaltres.

Innovació i qualitat, la nostra aposta de futur

Amb el pas dels anys han anat evolucionant les tècniques en l’elaboració de l’oli, producte principal en l’economia local: primer es van modificar les molins i els sistemes de preparar la pasta; després, la instal·lació dels “carretons italians”, la màquina centrífuga, … L’any 1974 es van canviar les molins i carretons de pedra i es va estrenar una nova màquina: premses hidràuliques amb la caixa de bombes, el dipòsit al cos central, cargol “sense fi”, formador de càrrega i ascensor.
També es van canviar les pics de rajoles ceràmiques, per altres d’acer inoxidable amb comunicació per la part baixa amb objecte de donar més bons resultats en la clarificació de l’oli. Va ser l’any 1993 que es va implantar el sistema d’extracció continua per centrifugació. Actualment es disposa de dues línies d’extracció continua amb funcionament a dues fases amb capacitat per molir 100.000 Kg d’olives cada dia, junts amb un equipament de recepció i una embotelladora en la qual s’embota i comercialitza una part de l’oli que es produeix.

L’Agrícola i Secció de Crèdit La Palma SCCL té en l’actualitat 102 socis actius que produeixen una mitjana anual de 400.000 Kg oli. L’oli produït en la cooperativa és de categoria superior, oli d’oliva verge extra i els darrers anys ha estat reconegut amb diferents premis, tant d’àmbit comarcal, provincial i també estatal, com és el premi “Romànic Esencia” al millor oli d’oliva arbequina en 2006, 2009 i 2014.

Actualment es disposa de dues línies dextracció continua